Brev til kulturen

Stavanger Aftenblad - 14. Desember 2006 - Trond Hugo Haugen


Arbeidslokaler viktigst.

I Stavanger Aftenblad lørdag 18. november foreslo Jan Inge Reilstad skattefritak for kunstnere for å gi oss bedre arbeidsvilkår i 2008. En skissert prøvetid på ett år er i så fall altfor kort, men forslaget kan diskutere blant flere. Og flere finnes blant annet på nettsiden stavanger2018.no.

Men akkurat nå, et år før kulturbyåret åpner, er det dagens prikære behov for atelier som bør få høyeste prioritet. I kulturbyen vår er situasjonen alarmerende - og den blir verre i takt med at byen renoveres og forfines.

For leste vi samme avis dagen før, fredag 17 november, fant vi to kunstnere som ropte varsku: Tove Kommedal under Dagens navn og Elin Melberg i kulturdelen. Kommedal er en av mange kunstnere som holder til i Sandvigå 24 hvor den ene hotellplanen lanseres etter den andre. Melberg leter fortsatt etter nytt atelier etter at hun var en av flere kulturarbeidere som måtte ut av Ryfylkegata 30 i sommer. Samtidig som dette skjer revideres kommunens strategiplan for billedkunstområdet, men går det for langsomt?

Rogaland kunstsenter åpnet forrige uke sin siste utstilling på Nytorget, det blir som et bilde av en samtidskunstscene som pakker ned istedenfor å ruste opp. Og på Domkirkeplassen rykker 2008 stadig nærmere - mens årene etterpå blir fjernere.

Les også UTSPARK#2: Oppskrift Østre Bydel av Elin Melberg